Oda Termostatı Kullanımı

On-off yada kablosuz oda termostatı kullanılması durumunda kombilerin modülasyon yapmayacağı şeklinde dile getirilen yaygın görüşün aslında doğru olmadığını bilmeliyiz. Kullanılan oda termostatının kablolu veya kablosuz olması önemli değildir.

Kombilerde modülasyon kısaca, kombi üzerinde bulunan kombi termostatından ayarlamış olduğumuz radyatör devresi ve sıcak su sıcaklığına bağlı olarak, kombinin alev boyunu ayarlaması olarak özetlenebilir. Böylelikle kullanmış olduğunuz doğalgazdan tasarruf, konforlu bir sıcak su elde edebilmek için ve kombi ömrünü uzatabilmek hedeflenmektedir.
Kombilerde modülasyonun nasıl gerçekleştiğini, oda termostatına sahip bir kombi ile oda termostatı olmayan bir kombiyi ele alacak olursak;

Oda Termostatı kullanılmayan kombide; istenilen ortam sıcaklığını elde etmek için önce radyatör su sıcaklığını ayarlamanız gerekir ve bu ayarı dış hava şartlarına göre sürekli güncellemeniz gerekir. Radyatör devresi su sıcaklığını 50˚C ye ayarladığımız varsayalım. Kombi çalıştığında, radyatör devresinden gelen dönüş suyunun sıcaklığı duyar elemanlar tarafından ölçülecek (örneğin 30˚C) ayarlanmış olan sıcaklık değeri 50˚C arasındaki fark fazla olduğundan cihaz modülasyon yaparak yüksek kapasitede de çalışmasını sürdürücektir. Kombi çalışmaya devam edip su sıcaklığı yükseldikçe buna bağlı olarak modülasyon yaparak alev boyunu küçültecek ve ayar değerimiz olan 50˚C ye yaklaştığında alev boyunu minimuma indire çalışmasını sürdürücektir ve 50˚C ye ulaştığında tamamen alevi kapatarak bekleme moduna geçecektir. Bu sırada sirkülasyon pompası çalışmaya devam ederek radyatörlerde suyu döndürme işlemini sürdürecek ve radyatörlerden ortama sıcaklığını bırakıp dönen suyun sıcaklığı düştüğünden ayar değerimizi yakalayabilmek için kombi yeniden devreye girecektir.

Oda Termostatı ile kullanılan bir kombide; istenilen ortam sıcaklığını elde etmek için Oda Termostatı üzerinden istenilen sıcaklık değerini 23˚C ye ayarlayalım. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus; istenilen ortam sıcaklığı için su sıcaklığını değil, oda termostatı üzerinden hava sıcaklığını ayarlayıp kontrol ediyoruz. Dış hava şartlarına göre sürekli bir güncelleme ayar gerekmemektedir. Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır. Kombi üzerinde kalorifer sıcaklık ayar düğmesinin üzerinde E harfi gördüğünüz yer genellikle 70˚C dır. Kombiniz çalıştığında radyatör devresinden gelen dönüş suyunun sıcaklığı (örneğin 30˚C) ile ayarlanmış olan sıcaklık değeri (55˚C) arasındaki fark fazla olduğundan alev boyunu arttıracaktır. Kombi çalışmaya devam edip su sıcaklığı yükseldikçe buna bağlı olarak alev boyunu düşürücek ve ayar değerimiz olan 55˚C ye yaklaştığında alev boyunu minimuma indirecek ve bu sırada ortam sıcaklığı istenilen değere geldiyse kombi kapanacak, gelmediyse minumum alev boyunda çalışmaya devam edecektir. Oda termostatı 1˚C sıcaklık hassasiyetli ise ortam sıcaklığı 24˚C ye geldiğinde kombi kapanır, 23˚C ye geldiğinde tekrar çalışır. Unutulmaması gereken diğer bir husus ise oda termostatı hassasiyeti markadan markaya farklılık gösterebilmektedir. Bazı oda termostatları 1˚C hassasiyet ile bazıları ise 0,5˚C hassasiyet ile çalışmaktadır.

Yukarıdaki açıklamaya çalıştığımız her iki durumdan da açıkça görüldüğü gibi; on-off oda termostatlarının kombileri modülasyonsuz çalıştırıyormuş gibi gösterilmeye çalışılması kesinlikle doğru değildir. Kullanılacak bir on-off oda termostatı ile de kombiler modülasyon işlemini yapmaya devam eder. Görüldüğü gibi oda termostatının kombinin modülasyon yapması üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

ÖNEMLİ: Oda termostatınızın 1˚C düşürmeniz size büyük tasarruf sağlayacaktır.